انواع پنجره در ساختمان ها
میدانیم ازجمله اولین مواردی که هنگام آمادهسازی یک ساختمان اعمال میشود، انتخاب تعداد و محل پنجرههای ساختمان است.نورگیری فضا، نور طبیعی خورشید و گردش هوای آزاد در محیطهای داخلی خانه یکی از با مهم ترین موضوعاتی است که افراد از زمان داشتن سرپناه به آن فکر کرده است. استفاده از انواع پنجره ساختمان نقش خیلی مهمی در جذب نور طبیعی خورشید، چشم انداز، زیبایی دکوراسیون داخلی و تهویه دارد.
انواع پنجره ساختمانی:
پنجره هایی که در ساختمان ها به کار می روند دسته بندی های مختلفی دارند. یکی از دسته بندی های انواع پنجره ساختمان بر اساس جنس پنجره است.
انواع پنجره آهنی:
یکی از انواع پنجره ساختمان پنجرههای آهنی هستند.این نوع پنجره هر چند امروزه نیز در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد اما در گذشته کاربرد بیشتری داشت. مقاومت بالا در مقابل ضربه محکم و تغییر شکل ، قابلیت رنگ پذیری ، زیبایی و تنوع طرح برخی از مزایای پنجره های آهنی است. امروزه استفاده از پنجرههای آهنی تقریباً منسوخ شده به دلیل مقاومت پایین در برابر رطوبت و بارندگی، زنگ زدگی، افزایش وزن ساختمان و عملکرد نامناسب در برابر زلزله و وزن بالا و سختی در جابجایی و نصب آن ها به مرور جای خود را به پنجره های upvc داده اند.
به علاوه در این نوع فریمهای آهنی اگر از شیشهها دو جداره استفاده شود باعث نمیشود که صدا و حرارت عبور نکنند و این یکی دیگر از معایب پنجرهها آهنی هستند.
تنها مزایای که میتوان به آن اشاره کرد محکم بودن و قابلیت رنگپذیری آنهاست.
پنجره UPVC:
یکی از انواع پنجره در معماری ساختمان پنجره یو. پی. وی. سی است.
یو. پی. وی. سی نوعی پلاستیک است قوی و سبک است که از قابلیت در طبیعت برخوردار است. پی وی سی ماده ای است با قابلیت بازیافت و تولیدات آن در کارخانه تنها یک درصد آلودگی کل ناشی از مصارف گاز و نفت را تولید میکنند و انرژی مصرف شده برای تولید پنجره یو پی وی سی سه برابر کمتر از انرژی مصرف شده برای تولیدات آلومینیومی است.
پنجره های upvc یک عایق مناسب برای حرارت و صدا به شمار می روند.
علاوه بر این ضد حریق بوده و باعث افزایش امنیت ساختمان می شوند. مقاومت در برابر خوردگی و مواد شیمیایی ، سبک بودن ، نصب سریع و …از سایر مزایای پنجره یو. پی. وی. سی است.
پنجره چوبی:
چوب در معماری ایرانی یکی از متریال های پر کاربرد و پر طرفدار است. از چوب می توان برای ایجاد یک فضای زیبا و منحصر به فرد استفاده کرد. زیرا چوب به دلیل خاصیت رنگ پذیری بالایی که دارد امکان ساخت پروفیل های رنگی را فراهم می کند. یکی از مهم ترین مزایای پنجره های چوبی منطبق بودن بر اصول معماری سبز است.
استفاده از چوب برای قاب پنجره به سبب اصالت و زیبایی آن، قدمت چندین ساله دارد و همواره جایگاه خود را در صنعت درب و پنجره حفظ کرده است.
همه ما با شنیدن نام پنجره چوبی به یاد پنجره های خانه های قدیمی میافتیم.
استفاده از این نوع پنجرهها، طرفداران بسیار زیادی دارد. از زمان تولید اولین پنجره ها تا به امروز، تکنولوژی فرآوری و کاربرد چوب همیشه در حال رشد بوده است. پنجره های تمام چوب و فرآوری شده تا حد زیادی پیشرفت داشتهاند و امروزه میتوانیم قابلیتهای زیادی را برای آنها برشمریم.
قابلیت ساخت به صورت دوجداره، مقاوم در برابر نور آفتاب، قابلیت شست و شو، جلوگیری از اتلاف انرژی و نصب و تعویض آسان از جمله قابلیت های پنجره های چوبی است. البته در استفاده از پنجره های چوبی از این نکته غافل نشوید، که در هر شرایطی باید از نوع باکیفیت آن استفاده کنید.
چوب ، به علت در دسترس بودن و تولید آسان ، اولین و قدیمی ترین پروفیل تشکیل دهنده در و پنجره است . رنگ گرم و بافت پروفیل چوبی در طراحی داخلی فضا نقش به سزایی دارد و باعث ایجاد فضایی زیبا و منحصر به فرد می شود.
چوب با داشتن خاصیت رنگ پذیری بر روی سطح خود امکان ساخت پروفیل های چوبی رنگی را فراهم می نماید. نارسانا بودن چوب باعث شده است که این متریال به عنوان عایق حرارتی عمل کرده و موجب کاهش ضریب انتقال حرارت و بهبود مصرف انرژی در ساختمان می شود .
پنجره أومنیومی:
آلومینیوم ماده ای است با وزن بسیار کم و دوام بالا در برابر شرایط جوی و باران، که این امر باعث افزایش طول عمر مفید پنجره آلومینیومی می شود . این پنجرهها قابلیت رنگآمیزی دارند و مهمترین و بهترین مزیت آنها ظریف بودن و آشغال کردن فضای کم آنهاست.. با توجه به مقاومت بالا و محکم بودن آلومینیوم می توان پروفیل های باریک تری نسبت به پروفیل های چوبی و یو پی وی سی طراحی و تولید نمود. در شرایطی که نیاز به نورگیری بیشتر در فضا و نیاز به دید وسیع تری به محیط بیرون باشد، این امر بسیار کاربردی خواهد بود.
از آن جایی که آلومینیوم در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم است از پنجره های آلومینیومی می توان در در شمال کشور و مناطق مرطوب نیز استفاده کرد. از پروفیل های آلومینیومی در ابعاد و حجم کوچکتر برای بهبود بخشیدن به چشم انداز ساختمان می توان بهره گرفت.
یکی از معایب پنجرههای آلومینیومی این است که در صورت خرابی به سختی تعمیر میشوند و اگر دچار خراش خوردگی و تورفتگی شوند تقریباً غیرقابل تعمیر میشوند. حتی ممکن است مجبور شوید پنجره را به طور کلی تعویض کنید.
پنجره ارسی:
ارسی یی از قدیمی ترین پنجرهدر ساختمان هاست و در این پنجره که مشبک است و از جنس چوب داخل هر شبکه ، شیشه های کوچک رنگی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. هم نشینی این شیشه های رنگی ، جلوه بسیار زیبایی را به وجود می آورد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. شیشه های رنگی نور خورشید را از خود عبور می دهند و نقش های بسیار زیبایی را به وجود می آورند.
نکته قابل توجه در ارتباط با پنجره ارسی این است که در ساخت این پنجرهها هیچ گونه میخ و چسبی به کار نمی رود و شیشه های رنگی به وسیله اتصالات چوبی بسیار ظریف به یکدیگر متصل شده اند. این شیشه ها به صورت کنشکاف (شکافی است که با استفاده از ابزار برش در چوب ایجاد می شود.) داخل شیارهای آلات چوبی قرار می گیرند.
این پنجره ها به صورت تک لنگه هستند و در داخل چارچوب قرار میگیرند. پنجره های ارسی به صورت افقی یا عمودی باز و بسته میشوند و از دو قسمت ثابت و متحرک برخوردار هستند. سطح این نوع از پنجرهها مشبک است، به همین دلیل به عبور جریان نور کمک زیادی میکنند. پنجرههای ارسی دارای نقشهای مختلف و رنگهای متفاوتی هستند و چشمانداز مناسبی را فراهم میکنند.